Μύθος #8: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ SKI, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Και όμως η Ελλάδα έχει αθλητές του SKI και μάλιστα σε καλό επίπεδο. Βεβαίως, λιγότερους από άλλα αθλήματα και ακόμα πιο λίγους σε ανώτερες αγωνιστικές κατηγορίες π.χ. ΑΓΕΝ. Σε παγκόσμια κλίμακα στα Αλπικά αγωνίσματα όντως δεν είμαστε ψηλά παρόλο που όσοι Έλληνες προχωρούν, είναι σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Το θέμα θα λέγαμε ότι δεν είναι μόνο οικονομικό γιατί όλα τα αθλήματα έχουν οικονομικές απαιτήσεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού αλλά γενικότερο στην Ελλάδα, εξαιτίας της εκπαιδευτικής μας δομής..κοινώς των απαιτήσεων των Πανελληνίων, όπου τα περισσότερα παιδιά σταματούν νωρίς την αθλητική τους πορεία. Απλά, στην χιονοδρομία αυτό είναι πιο εμφανές καθώς ο όγκος των αθλητών δεν είναι συγκρίσιμος με άλλα αθλήματα όπως π.χ. του στίβου ή της κολύμβησης όπου οι πιθανότητες του να διακριθεί κάποιος είναι περισσότερες. Σίγουρα η έλλειψη χιονοδρομικής παιδείας στην Ελλάδα δεν βοηθάει να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτό υπέροχο άθλημα.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του Αλπικού SKI ως άθλημα είναι ότι ο αθλητής ως παιδί ακόμα,  μπαίνει σε αγωνιστική φιλοσοφία πολύ ομαλά, διασκεδάζοντας με την ομάδα του στο χιόνι στην ουσία, αφού η προπόνηση σε πόρτες είναι σαν παιχνίδι για αυτόν και σαν συνέχεια της πιο «παιδικής» προπόνησης. Οι εικόνες και οι εμπειρίες που αποκτά από τα ταξίδια, τις αγωνιστικές διοργανώσεις και από τη διαδικασία της προπόνησης είναι εφόδια για αυτόν για όλη του τη ζωή. Μαθαίνει από μικρός να είναι ανεξάρτητος, οργανωμένος, πειθαρχημένος, να μη φοβάται, και κάνει γερές φιλίες..δεσμούς ζωής. Μπορεί να βρεθεί να κάνει προπόνηση δίπλα σε είδωλα του αθλήματος, κάτι σπάνιο για άλλα αθλήματα. Το ετήσιο budget καθώς ανεβαίνει κατηγορίες μπορεί να αυξάνεται αλλά ποτέ δεν θα απαιτηθεί ένα Χ ποσόν για να ανέβει κλάση όπως γίνεται π.χ. στο ποδόσφαιρο. Στο SKI προχωράς με τους βαθμούς σου, οι οποίοι έχουν κατακτηθεί με την αξία σου και την επίδοσή σου. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την αθλητική σου ιδιότητα..τρέχεις όσο το λέει η ψυχή σου. Μάλλον δεν θα γίνεις επαγγελματίας αθλητής στην Ελλάδα..αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάκτηση..αλλά επαγγελματική αποκατάσταση σίγουρα θα έχεις αν το θελήσεις έστω και σαν ένα καλό έξτρα εισόδημα, ως δάσκαλος του SKI ή ως προπονητής. Ακόμα και αν οι άλλες σου επιλογές σε απομακρύνουν από το βουνό πάντα θα επιστρέφεις για να το απολαμβάνεις! Και αυτό κέρδος είναι. Ιδιαίτερα τα παιδιά των όμορων περιοχών σε χιονοδρομικά θα πρέπει να επενδύουν στο SKI καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το SKI στηρίζει την τοπική κοινωνία και άρα αφορά το μέλλον τους.