Μύθος #7: ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΩ. ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΟ? ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΩ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ?

Αναμφισβήτητα, ένα κρύο στο βουνό θα το έχει. Χειμώνας είναι, υψόμετρο έχει, ανοιχτός χώρος είναι, μπορεί να φυσάει, μπορεί να χιονίζει, μπορεί να έχει και υπέρλαμπρο ήλιο με δόντια ή μπορεί να κάνει και πολύ ζέστη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κρυώσω ή ακόμα χειρότερα ότι θα αρρωστήσω. Είναι θέμα κατάλληλου ρουχισμού και να γνωρίζω πως πρέπει να ντυθώ για κάθε περίσταση. Στο βουνό λοιπόν φοράμε διάφορα layers έτσι ώστε να βάζουμε ή να βγάζουμε αντίστοιχα για να μην ιδρώσουμε το οποίο, είναι και το «επικίνδυνο» της υπόθεσης..Σίγουρα εξωτερικά θα χρειαστούμε αδιάβροχο παντελόνι και μπουφάν. Ο ρουχισμός είναι προσωπικός, μόνο το παντελόνι διατίθεται προς ενοικίαση για κάποιον που δεν έχει δικό του. Για κάποιον που θέλει να ανέβει μια φορά στο βουνό και να δοκιμάσει το SKI φυσικά δεν τον συμβουλεύουμε να αγοράσει ειδικό ρουχισμό. Ένα μπουφάν, ένα σκουφί και ένα ζεστό εσώρουχο οπωσδήποτε θα έχει στην γκαρνταρόμπα του. Όπως επίσης για κάποιον που ανεβαίνει ελάχιστες φορές μέσα στη σεζόν δεν χρειάζεται να επενδύσει σε ακριβό εξοπλισμό. Υπάρχουν πολύ οικονομικές προτάσεις ώστε να είναι προστατευμένος. Το πόσα θα επενδύσει ο καθένας φυσικά για τον εξοπλισμό του είναι προσωπική υπόθεση.

Ένας άλλος προβληματισμός είναι ότι αν πάω στο βουνό και δεν έχει ήλιο ή ακόμα χειρότερα αν δεν ανοίξει το χιονοδρομικό..τι θα κάνω??

Ναι, στη φύση όλα μπορούν να συμβούν. Και πράγματι, στο βουνό μπορεί να χιονίσει! Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το SKI γίνεται στο χιόνι..πρέπει να χιονίζει! Το χιόνι δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας, ούτε η ομίχλη. Σε κάποιους μάλιστα αρέσει πολύ..το βρίσκουν ρομαντικό! SKI κάνουμε σε όλες τις συνθήκες και όλοι οι καιροί έχουν κάτι να προσφέρουν. Χωρίς αμφιβολία βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι, μια ημέρα με ήλιο και τριζάτο χιόνι είναι ότι καλύτερο. Ωστόσο, και το καλοκαίρι..όλοι εκείνη τη μέρα δεν αναζητούμε? Που δεν φυσάει και η θάλασσα είναι λάδι?! Όμως όταν βρεθούμε στο νησί δεν δίνουμε και πολύ σημασία που φυσάει και η θάλασσα έχει κύμα..ακόμα και 8 μποφόρ να έχει πάλι βρίσκουμε τρόπο να χαρούμε τις διακοπές μας..Αντίθετα, οι surfers κυνηγούν τον αέρα και όταν τύχουν σε άπνοια λογικό είναι να δυσανασχετούν αφού ο σκοπός των διακοπών τους είναι το surf. Παρόλα αυτά είναι σε διακοπές..τρόποι υπάρχουν πολλοί να διασκεδάσει κανείς.  Έτσι και στο βουνό, προσαρμοζόμαστε με ότι μας δίνει η μέρα και με αυτό το σκεπτικό καλό είναι να ξεκινάμε την εξόρμησή μας. Από την άλλη υπάρχουν και τα forecasts..αυτές οι πηγές πληροφόρησης δεν είναι πάντα αξιόπιστες καθώς το βουνό είναι απρόβλεπτο- ακόμα και από τις προβλέψεις (!)- και η μέρα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βγει πολύ διαφορετική!

Και στο βουνό όχι, δεν αρρωσταίνεις περισσότερο από οπουδήποτε αλλού αν προσέχεις και ντύνεσαι σωστά.