ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΚΙ: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ


ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΚΙ: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Είτε έχετε περάσει και εσείς ο ίδιος από αυτή τη διαδικασία ως παιδί και επιθυμείτε να βιώσει και το παιδί σας κάτι ανάλογο, είτε δεν είχατε μέχρι τώρα  κάποια επαφή με το βουνό και το παιδί σας βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία για να ενταχθεί στο Σκι, σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνετε και σε εκείνο και σε εσάς! Ο λόγος είναι απλός: χαρούμενα και δυνατά παιδιά = ευτυχισμένοι γονείς!

Το Σκι είναι μια δραστηριότητα ζωής με πολλά οφέλη. Πέραν των τεχνικών δεξιοτήτων και της σημαντικότητας της άθλησης, τα παιδιά προπονούν επίσης τις κοινωνικές τους δεξιότητες και ενδυναμώνουν την προσωπικότητά τους ερχόμενα σε επαφή με τη φύση και τις καιρικές συνθήκες. Είναι μια πολυδιάστατη δραστηριότητα καθώς η προπόνηση δεν γίνεται σε σταθερές συνθήκες άρα μαθαίνουν από νωρίς να προσαρμόζονται και να αντιδρούν γρήγορα σε διάφορες μεταβολές. Στο βουνό ο καιρός αλλάζει εύκολα, οι κλίσεις εναλλάσσονται, η ποιότητα του χιονιού έχει αλλαγές ακόμα και η κατάσταση στις πίστες (το οπτικό πεδίο & κίνησης) κάθε φορά είναι διαφορετικό..μαθαίνουν να ελίσσονται.

Τα παιδιά εντάσσονται σε ομάδες, με τις οποίες περνούν όλη την ημέρα όχι μια ώρα μόνο όπως σε άλλα αθλήματα, μαθαίνουν τη σημασία της ομαδικότητας βιωματικά, βοηθούν το ένα το άλλο, κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή και με άλλα παιδιά που δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να γνωρίσουν  μέσα από τους κύκλους τους (το σχολείο τους, την περιοχή που μένουν), οπότε γνωρίζουν και άλλες συνήθειες και τρόπους ζωής πέραν από τις γνώριμες. Αυτή η συναναστροφή με παιδιά από άλλες κοινωνίες ακόμα και οικονομικές τάξεις θα λέγαμε, τους κάνει καλό. Και στους μεν και στους δε. Τους ανοίγει το μυαλό. Αυτές οι ομάδες είναι μια μικρογραφία της πραγματικής ζωής. Έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως ο ανταγωνισμός, οι κοινωνικές διαφορές, μαθαίνουν πως να βρίσκουν το ρόλο τους μέσα σε μια ομάδα..αλλά στο τέλος της ημέρας.. παίζουν και χτίζουν φιλίες!

Γίνονται οργανωτικοί, αυτάρκεις και ανεξάρτητες προσωπικότητες γιατί έχουν να συντονίσουν και τον εξοπλισμό τους. Φροντίζουν μόνα τους για τον εξοπλισμό τους (εννοείται και με τη βοήθεια του προπονητή όπου χρειάζεται).. που στο σκι είναι και πολύς!

Αποβάλλουν τους φόβους τους αφού έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες κλίσεις (βέβαια πάντα σύμφωνα με τις ικανότητές τους), ομίχλη, lift με υψομετρικές διαφορές, ταχύτητα. Απελευθερώνονται και ζουν τη στιγμή πραγματικά!

Μαθαίνουν να σέβονται. Να σέβονται τη φύση και από την άποψη ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην αγνοούν τα σημάδια του καιρού αλλά και ως χώρο που μας φιλοξενεί, να σέβονται τους γύρω τους τηρώντας μια σειρά, να σέβονται την ανωτερότητα του άλλου ή και την αδυναμία του.

Γίνονται συνεπείς στις σχολικές τους υποχρεώσεις ώστε να πάρουν τη «σοκολάτα» τους..το Σκι τους δηλαδή το Σαββατοκύριακο..και συνεπείς στη ζωή τους καθώς μεγαλώνουν.

Τα παιχνίδια, οι φωνές, οι κατασκευές που κάνουν ενδιάμεσα της προπόνησης, στο χιόνι, στο σαλέ ..παντού..και η προπόνηση η ίδια που είναι σαν παιχνίδι για αυτά, είναι εικόνες πραγματικά χαρούμενων παιδιών που αποτυπώνονται στην ψυχή τους και διαμορφώνουν υγιείς πολίτες στη συνέχεια.

Και όλα αυτά παίζοντας στο χιόνι!!

Πως μπορεί ένας γονιός να μην είναι ευτυχής με όλα αυτά!

Αν δεν κάνει Σκι και ο ίδιος θα πρέπει να ξυπνήσει νωρίς για να προετοιμάσει το παιδί του ενώ έχει ένα σαββατοκύριακο για να ξεκουραστεί..Ναι, αυτό είναι ζόρικο αλλά μπορεί να γεμίσει και εκείνος τη μέρα του με το Σκι και αυτό θα τον αποζημιώσει..θα γεμίσει τις μπαταρίες του για την υπόλοιπη εβδομάδα! Αν κάνει ήδη Σκι, είναι ευλογία να χαίρεται και το παιδί του εξίσου ενώσω εκείνος απολαμβάνει το βουνό! Στο τέλος της ημέρας θα κάνουν βόλτα και μαζί και θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους!

Συνήθως οι Ακαδημίες Σκι αναλαμβάνουν παιδιά από 5 ετών https://www.snowport.gr/mentality/ ενώ υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα για παιδιά 4-5 ετών (SNOWKIDZ) https://www.snowport.gr/classes/.

Τα κριτήρια για την επιλογή της Ακαδημίας Σκι θα πρέπει να είναι καταρχάς ο φορέας ο οποίος «υπογράφει» για την ποιότητα και ασφάλεια του προγράμματος. Να είναι φυσικά αξιόπιστος και να λαμβάνει όλα τα μέτρα για μια ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Οι  «καθαρές» ώρες προπόνησης, δηλαδή η δομή του προγράμματος , ο σωστός διαχωρισμός των γκρουπ και βέβαια η επιλογή των προπονητών, να είναι δηλαδή καταρτισμένοι τόσο τεχνικά όσο και παιδαγωγικά, διασφαλίζουν μια καλή ποιότητα προπόνησης. Επίσης, σημαντική είναι και η επαγγελματική και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ του φορέα και του κηδεμόνα.

Εμείς στο Snowport λέμε Strive for the top, enjoy the ride! Σας περιμένουμε στην παρέα μας!