Μύθος #1: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ SKI

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα. Τα έχει όλα! Όσο παραθαλάσσια είναι άλλο τόσο και ορεινή. Παρόλα αυτά κανείς στον κόσμο δεν την έχει στο μυαλό του για τον ορεινό της όγκο..ούτε καν εμείς οι Έλληνες. Έως και στις μέρες μας, το SKI στην Ελλάδα ακούγεται σαν ανέκδοτο για τους περισσότερους. Η πρώτη χώρα που έρχεται στον νου όταν μιλάμε για SKI είναι η Αυστρία. Ποιός όμως πραγματικά γνωρίζει ότι η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία είναι οι δύο –εξίσου- πιο ορεινές χώρες της Ε.Ε.??! Και όμως, είναι γεγονός! Προφανώς δεν θα συγκρίνουμε τις δύο χώρες για την χιονοδρομική τους κουλτούρα και ιστορία, ούτε για τις χιονοδρομικές τους εγκαταστάσεις-εκτάσεις, ούτε για το χιονοδρομικό τους “brand”-προϊόν. Αλλά θα τις συγκρίνουμε για τη διάρκεια μιας μέσης χιονοδρομικής σεζόν για το Αλπικό SKI. Στην Αυστρία λοιπόν, η χιονοδρομική περίοδος ξεκινά τον Δεκέμβρη, συνήθως και με τη βοήθεια τεχνητού χιονιού, και λήγει στα μέσα Απρίλη ανάλογα με τη χιόνωση. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η σεζόν ανοίγει προς τα τέλη Δεκέμβρη, χωρίς τεχνητά μέσα, και λήγει ανάλογα με το μικροκλίμα κάθε βουνού στα τέλη Απρίλη. Αν συνυπολογίσουμε ότι γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού κάποιων Ελληνικών χιονοδρομικών, ανάμεσα σε άλλα και με την προσθήκη τεχνητής χιόνωσης, η σεζόν στην Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω. Όσον αφορά λοιπόν στη διάρκεια της σεζόν είναι ολοφάνερο ότι δεν υστερούμε ούτε από την Αυστρία, ούτε και από τις λοιπές χώρες ανά τον κόσμο οι οποίες έχουν ανάλογο κύκλο.

Μα, SKI τον Απρίλη στην Ελλάδα ή και κάποιες φορές ακόμα και τον Μάη? Ναι, οι περισσότεροι και από τους SKIέρ ακόμα, δεν γνωρίζουν ότι το χιόνι κρατάει ως τότε και ακόμα και αν το γνωρίζουν σχολιάζουν.. «μα τότε είναι σούπα..». Κάθε μήνας για SKI στην Ελλάδα έχει τη δική του χάρη όσον αφορά στην ποιότητα χιονιού. Οι πιο δημοφιλείς μήνες στη χώρα μας είναι φυσικά οι χειμερινοί μήνες.. Με λαχτάρα περιμένουν όλοι τα πρώτα χιόνια του Δεκεμβρίου και η χαρά κρατάει μέχρι και τον Μάρτη, καθώς είναι η εποχή που το ενδιαφέρον στρέφεται στη θάλασσα..Άσε που αν δεν είναι όλο το βουνό κατάλευκο ακόμα και αν υπάρχει χιόνι στις πίστες το SKI ξαφνικά σταματάει να είναι ευχάριστο..Και όμως! Το ανοιξιάτικο SKI στη χώρα μας είναι μοναδικό! Το συνήθως πιο σκληρό χιόνι το πρωί έχει πολλά οφέλη για τη βελτίωση της τεχνικής ενώ, για κάποιον αρχάριο η ποιότητα του χιονιού του είναι αδιάφορη..Ναι, στη συνέχεια της ημέρα το χιόνι μαλακώνει..και τότε μάλλον είναι η ώρα να συνδυάσεις και μια βόλτα στη θάλασσα που είναι τόσο κοντά..και είναι ένα πλεονέκτημα που μόνο τα Ελληνικά βουνά προσφέρουν!

Για όσους λοιπόν βλέπουν το SKI, και συγκεκριμένα το Αλπικό SKI ως μέσο αναψυχής, ένα εποχιακό χόμπι, η σεζόν στην Ελλάδα είναι άρτια για να ασχοληθούν με αυτό..όπως κάνει και ένας Αυστριακός!

Για όσους, είτε είναι  Έλληνες, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Καναδοί, ή Νορβηγοί..ότι..Για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν ακόμα πιο εντατικά ή και αγωνιστικά, προσφέρεται off season η δυνατότητα των camp σε παγετώνες, οι πιο κοντινοί σε εμάς αυτοί που βρίσκονται στην Ευρώπη, ή στα χιονοδρομικά του νότιου ημισφαιρίου, αλλά τώρα πια και στα κλειστά χιονοδρομικά σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Όλες αυτές οι επιλογές άπτονται στους προπονητικούς στόχους και φυσικά στο διαθέσιμο ετήσιο budget. Η διαφορά λοιπόν για κάποιους μπορεί να είναι απλά ένα «αεροπορικό εισητήριο»..τίποτα λιγότερο