ΕΧΩ ΥΨΟΦΟΒΙΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ?


ΕΧΩ ΥΨΟΦΟΒΙΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ?

Αν και είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, ο φόβος είναι ένας μηχανισμός προστασίας από επικίνδυνες καταστάσεις. Ο φόβος είναι κάτι το σύνηθες σε έναν αρχάριο χιονοδρόμο. Είναι φυσιολογικό κάποιος αρχάριος να φοβάται όταν βλέπει ένα βουνό μπροστά του που νομίζει ότι θα το κατέβει..από την πρώτη στιγμή! Είναι όμως η χιονοδρομία μια επικίνδυνη κατάσταση? Όχι! Στη χιονοδρομία η διαδικασία εκμάθησης είναι πολύ ομαλή, οπότε αποκτώντας ικανότητες ο αρχάριος χιονοδρόμος αποκτά και αυτοπεποίθηση. Αν επιλέξει να «μείνει» με τον αρχικό τον φόβο ώστε να αποφύγει και τα δυσάρεστα συναισθήματα που υποθέτει ότι θα βιώσει, θα χάσει χωρίς λόγο από τη ζωή του μια υπέροχη δραστηριότητα!

Όμως, φόβος και φοβία είναι το ίδιο πράγμα; Όχι δεν είναι. Όταν ένας φόβος είναι υπερβολικός και παράλογος και διαρκεί ακόμα και όταν το άτομο δεν βρίσκεται σε επαφή με το φοβικό ερέθισμα, αυτό είναι φοβία.

Πιο συγκεκριμένα, η υψοφοβία έχει να κάνει με τη βίωση έντονου και παράλογου φόβου όταν το άτομο βρίσκεται ακόμα και κάπου που δεν θεωρείται ιδιαίτερα ψηλά και ειδικά όταν καλείται να κοιτάξει κάτω. Για την άσκηση της χιονοδρομίας εννοείται ότι το άτομο θα βρεθεί σε ψηλά σημεία, και στο lift και όντας σε κάποια πλαγιά.  Ωστόσο, αν εξαιρέσει κανείς κάποια σημεία όπου το σκηνικό μπορεί να προκαλέσει δέος ακόμα και σε κάποιον που δεν έχει τέτοιες φοβίες..σε κάθε χιονοδρομικό υπάρχουν πίστες με ομαλή κλίση και αυτό είναι το πεδίο «δράσης» για όποιον δεν έχει εξοικειωθεί ακόμα!

Οι φοβίες είναι ένα είδος αρρώστιας και ευτυχώς θεραπείες υπάρχουν! Μια καλή προσέγγιση είναι η θεραπεία έκθεσης κατά την οποία το άτομο έρχεται σταδιακά σε επαφή με το φοβικό ερέθισμα, με στόχο την αποσυσχέτισή του από αυτό που το προκαλεί. Μια καλή αρχή θα ήταν να βλέπει κανείς φωτογραφίες και βίντεο από χιονοδρομικά κέντρα (σκι στις πίστες για αρχάριους, lift ομαλών πιστών κ.ο.κ.) πριν επισκεφθεί κάποιο. Επίσης, μπορεί να επισκεφθεί την εκπαιδευτική μας πίστα στην Αθήνα, THE SKI LAB https://www.snowport.gr/the-ski-lab/, σαν πρώτη επαφή με το άθλημα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει απόλυτα στην αποβολή οποιουδήποτε φόβου. Η σταδιακή επαφή με το αντικείμενο και ότι σχετίζεται με αυτό θα τον βοηθήσει να αποβάλλει τους λόγους αποφυγής του. Εννοείται, ότι εφόσον επιχειρήσει να γλιστρήσει στο βουνό θα πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού και να μην το κάνει μόνος του γιατί θα εντείνει την κατάστασή του.  Το μάθημα φυσικά θα πρέπει να είναι one2one και ο ρόλος του εκπαιδευτή είναι απόλυτα σημαντικός. Ή θα τον «κρατήσει» στο βουνό ή θα χαθεί για πάντα η ευκαιρία.

Εμείς ως Snowport ,είχαμε τη χαρά να βοηθήσουμε μαθητές μας ως προς αυτήν την κατεύθυνση οι οποίοι πια είναι τρισευτυχισμένοι που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη φοβία τους..και φυσικά έχουν γίνει φανατικοί χιονοδρόμοι! Έτσι, χαίρονται τα οφέλη του βουνού και της δραστηριότητας αυτής που έχει τόσο θετική επίδραση στη ζωή τους!