ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ? ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ?


ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ? ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ?

Ο εξοπλισμός του Σκι (πέδιλα-μπότες-μπατόν) είναι το εργαλείο για να κάνουμε Σκι. Η λέξη εργαλείο δεν είναι τυχαία..ο καλός εξοπλισμός θα μας βοηθήσει για να κάνουμε Σκι. Αντίστοιχα και στο snowboard.

Αν είστε αρχάριος το μήκος των σκι που πρέπει να επιλέξετε είναι μικρό, ανεξάρτητα αν εσείς είστε μεγαλόσωμος. Πρέπει να είναι το πιο μικρό μήκος όπου μπορεί να προσαρμοστεί στην μπότα σας. Ο λόγος είναι καταρχάς για να διευκολύνει την κίνησή σας..άλλο να έχετε να διαχειριστείτε για πρώτη φορά σκι μήκους 1,40 και άλλο 1,60..και επίσης, γιατί το μεγάλο σκι συγχωρεί τα λάθη..όπως για παράδειγμα την λάθος τοποθέτηση του κέντρου βάρους. Εμείς σαν Snowport προσαρμόζουμε το μάθημά μας σύμφωνα με τα πρότυπα του UPS System, όπου το μήκος του λειτουργεί και βοηθητικά και διορθωτικά και δρα αποτελεσματικά στην εξέλιξη. Την ίδια φιλοσοφία τηρούμε και στην ενοικίαση του εξοπλισμού @ 1100 Ski Rental & Shop

Επίσης, τα πέδιλα/σανίδες  χρειάζονται συντήρηση. Ο πάτος δεν θα πρέπει να έχει χαρακιές και θα πρέπει να είναι έτσι συντηρημένος ώστε να διατηρεί την ολίσθησή του.

Οι μπότες πρέπει να σας κάνουν ακριβώς! Οι μπότες είναι πολύ σημαντικές για την επίδοσή σας και για την αποφυγή τραυματισμού. Αφού τις έχετε κουμπώσει καλά, χωρίς όμως και να σας κόβουν το αίμα, θα πρέπει να κάνετε τεστ ρίχνοντας το βάρος σας μπροστά ..πατώντας δηλαδή καλά στα δάχτυλα, να μην σηκώνεται η φτέρνα. Ειδικά οι μπότες του σκι για κάποιον αρχάριο θέλουν προσοχή γιατί θα του φανούν σκληρές και φυσικά κανείς δεν θέλει να πονάει..οπότε συνήθως προτιμούν την επιλογή μιας πιο μεγάλης μπότας για να είναι πιο άνετοι..που τους πλέει όμως..και αυτό είναι επικίνδυνο. Πριν βάλετε τη μπότα σας, φροντίστε να έχετε τραβήξει την κάλτσα καλά προς τα πάνω για να μην κάνει ζάρες και σας ενοχλεί με το κούμπωμα την μπότας. Μπότα και πόδι πρέπει να είναι ένα!

Κάποιος που θα νοικιάσει εξοπλισμό όσον αφορά στο Σκι, θα πρέπει να κοιτάξει τη ρύθμιση στη δέστρα (εκεί που κουμπώνει η μπότα στο πέδιλο) να είναι ανάλογη με το επίπεδό του και τα κιλά του. Για κάποιον αρχάριο για παράδειγμα, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι χαμηλά έτσι ώστε να ξεκουμπώσει εύκολα η μπότα από το πέδιλο..κοινώς να του βγει εύκολα το σκι. Ο λόγος είναι γιατί ο αρχάριος μπορεί εύκολα να κάνει κάποιο λάθος και καθώς δεν ασκεί μεγάλη πίεση το πιο ασφαλές για αυτόν είναι να βγει από τα σκι του προκειμένου να αποφύγει κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Αντίθετα, για κάποιον καλό σκιέρ στα ίδια κιλά η ρύθμιση θα πρέπει να είναι πιο ψηλά καθώς οι πιέσεις που ασκεί και η ταχύτητα είναι μεγάλες και δεν θα ήταν ασφαλές να βγαίνει εύκολα από τα σκι του.

Στο snowboard η ρύθμιση στις δέστρες, οι μοίρες, εξαρτάται και από το επίπεδο αλλά και από το πόδι «οδήγησης». Αν δεν είστε σίγουροι για κάποιο από αυτά, θα πρέπει να πάρετε πληροφορίες από κάποιον ειδικό για να τις προσαρμόσετε σωστά. Ρωτήστε μας! Είμαστε εδώ για εσάς και θα μας βρείτε στο 1100 !!

Αν είστε αρχάριος στο Σκι δεν θα χρειαστείτε τα μπατόν. Οπότε μην τα πάρετε μαζί σας. Είναι κάτι έξτρα που αυξάνει τον εξοπλισμό που πρέπει να μεταφέρετε και που καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε κιόλας  γιατί συνήθως χρησιμοποιούνται λάθος οπότε το μόνο που προσφέρουν είναι έξτρα δυσκολία(!). Αν γνωρίζετε τη χρήση των μπατόν, τότε αυτό που πρέπει να προσέξετε πιάνοντάς το ανάποδα και κάτω από τη ροδέλα είναι να κάνει 90 μοίρες με τον αγκώνα σας από το έδαφος. Μην πάρετε μεγαλύτερο ύψος από αυτό. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακριβώς στο ύψος που χρειάζεστε, τότε προτιμείστε το μικρότερο ύψος από το μεγαλύτερο.

Αν είναι η πρώτη σας φορά που θα κάνετε Σκι ή Snowboard, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι θα έχετε κλείσει και το μάθημά σας. Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτονόητο για πολλούς γιατί  αγνοούν τον κίνδυνο του να πάρουν απλά τα σκι ή το σανίδι και να κατέβουν την πλαγιά χωρίς να ξέρουν να τα κουμαντάρουν.  Είναι σαν να βγαίνει κάποιος με το αμάξι στο δρόμο χωρίς να ξέρει να οδηγεί με το πιο πιθανό σενάριο να προκαλέσει ατύχημα στον εαυτό του ή στους γύρω του. Ιδανικά, θα έπρεπε να υπάρχει κάτι σαν δίπλωμα..αντίστοιχο του διπλώματος αυτοκινήτου..που να εξασφαλίζει κάποιον ότι είναι ασφαλής σκιέρ ή snowboarder* και να το επιδεικνύει κατά την ενοικίαση του εξοπλισμού. Αλλιώς ο εξοπλισμός να δίνεται με την επίδειξη της κράτησης του μαθήματος. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι κάτι που συμβαίνει..ακόμα τουλάχιστον. Επομένως, θέλει ατομική ευθύνη. Στη χειρότερη περίπτωση λοιπόν που είστε αρχάριος και δεν σκοπεύετε να κάνετε κάποιο μάθημα, μην επιχειρήσετε να πάρετε κάποιο lift προς τις πίστες..μείνετε χαμηλά σε baby pists!

Η καλύτερη επιλογή φυσικά είναι να ξεκινήσετε από την εκπαιδευτική μας πίστα The Ski Lab στο Λιβάδι ή όπως την αποκαλούμε.. την Baby Βάκχος- Your first slope@ 1100! Οι λόγοι για να ξεκινήσετε το σκι σας από το Ski Lab @ 1100 είναι πολλοί!! Εκτός του οικονομικού παράγοντα όπου το μάθημα κοστίζει  λιγότερο σε σχέση με τις τιμές του βουνού, αποφεύγετε το κόστος της κάρτας εισόδου για το χιονοδρομικό και την ενοικίαση του εξοπλισμού καθώς προσφέρεται με το μάθημα, οι κλίσεις είναι απόλυτα μελετημένες τόσο για την σωστή εκμάθηση όσο και για την ευχαρίστηση της πρώτης φοράς! Επίσης, εξοικειώνεστε καλύτερα με τον εξοπλισμό και μαθαίνετε όλα τα βασικά ώστε να είστε σαφώς πιο προετοιμασμένος για το επόμενο μάθημά σας στο βουνό! Ουσιαστικά λοιπόν κάποιος αρχάριος που θα χρειαζόταν για παράδειγμα 5 ώρες για να ξεκινήσει τις κατεβασιές στο βουνό, ξεκινώντας από το Ski Lab θα χρειαστεί τις μισές, οπότε θα έχει κερδίσει και σε κόστος και θα έχει κάνει τη διαδικασία εκμάθησης πιο εύκολη!! Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.snowport.gr/1100-ski-lab/

*Ασφαλής σκιέρ ή snowboarder είναι αυτός που ξέρει να σταματά, να κάνει μετατοπίσεις, να παίρνει lift και να μπορεί να κάνει μεγάλες στροφές σε κλίση. Φυσικά, οι κλίσεις /πίστες που επιλέγει θα πρέπει να είναι ανάλογες των ικανοτήτων του. Θα πρέπει επίσης να έχει κατανοήσει τους κανόνες ασφαλείας FIS RULES όπως, να ξέρει που να σταματήσει αν θέλει εντός πίστας, να έχει ορίσει τη γραμμή του σλάλομ του για να μπορεί να προβλέψει και ο πίσω την κίνησή του, να γνωρίζει ποιος έχει προτεραιότητα όπως ακριβώς στον δρόμο κ.ο.κ.

Σας περιμένουμε για να σας καθοδηγήσουμε σωστά και να σας μεταδώσουμε τις γνώσεις μας όσον αφορά στον εξοπλισμό σας, να σας μυήσουμε εύκολα-γρήγορα -οικονομικά στο σκι… και όλα αυτά over Drinks & Treats στο 1100 The Mountain Hub!!!