ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΣΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ FORECASTS..ΣΩΣΤΟ ‘Η ΛΑΘΟΣ?


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΣΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ FORECASTS..ΣΩΣΤΟ ‘Η ΛΑΘΟΣ?

Είναι πολλές οι φορές που αποδεικνύεται ότι οι προγνώσεις του καιρού αστοχούν. Αν και η ακρίβεια των μεσοπρόθεσμων προγνώσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η πρόβλεψη του καιρού είναι ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης, μαθηματικών και στατιστικής, κάθε άλλο παρά αξιόπιστος!

Μπορεί να προγραμματίσει κάποιος την εκδρομή του βάση καιρού? Και ναι, και όχι μας πληροφορεί οι μετεωρολόγοι . «Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου η αξιοπιστία μιας πενθήμερης πρόγνωσης αγγίζει το 90%, ενώ για τις δεκαήμερες προγνώσεις το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνάει το 50%».

Ο λόγος είναι απλός..Το κάθε βουνό έχει το δικό του μικροκλίμα και ιδιαιτερότητες και  τα καιρικά συστήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Οι μετεωρολόγοι φτιάχνουν χάρτες παίρνοντας πληροφορίες από τα αστεροσκοπεία και τους τεχνητούς δορυφόρους, που βρίσκονται στο διάστημα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Κάποιες φορές πέφτουν έξω, γιατί συμβαίνουν αλλαγές που δεν μπορούν να προβλέψουν ! Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη όλες τις δυνάμεις της φύσης που επηρεάζουν τον καιρό. Επίσης, είναι πρακτικά αδύνατον να γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις που θα οδηγήσουν σε αλάνθαστες προβλέψεις καθώς τα σημεία του «πλέγματος» του καιρικού μοντέλου σπάνια συμπίπτουν με την τοποθεσία των μετεωρολογικών σταθμών.

Οι άνεμοι για παράδειγμα, είναι παράγωγο ατμοσφαιρικών διαταραχών. Τα μοντέλα λαμβάνουν υπόψη την τροχιά και την ένταση αυτών των διαταραχών και δίνουν τo αποτέλεσμα με μια προοπτική στον χρόνο. Αν στην πορεία αλλάξουν η τροχιά ή η ένταση τότε αλλάζει και όλο το πεδίο των ανέμων. Στην Ελλάδα λόγω της περιπλοκότητας της γεωγραφίας μας αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Πρέπει να γίνουν εκατομμύρια υπολογισμοί από super computers, όπως λέγονται, για κάθε σημείο για να είναι η πρόβλεψη ασφαλής.

Στον Παρνασσό συγκεκριμένα, είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο η πρόβλεψη να μην πετύχει καθόλου ή να έχει απόκλιση ωρών ή και ημερών. Έτσι χαίρονται την ημέρα και το βουνό ελάχιστοι «γενναίοι» που αψήφησαν την «κακή» πρόβλεψη ή έχουν φιλοσοφία χιονοδρόμου ..δηλαδή αντιμετωπίζουν τον παράγοντα καιρό ως  μέρος της δραστηριότητας! Και αν συμβεί αυτό καλά..Αν όμως η απόφασή τους βασίστηκε στην «καλή» πρόβλεψη και η μέρα βγει με ομίχλη ή με άλλη εξίσου δυσάρεστη συνθήκη για πολλούς?..αυτό είναι χειρότερο «ξενέρωμα»!

Κάποιοι, επικοινωνούν μαζί μας για να κλείσουν το μάθημά τους και αμφιταλαντεύονται στο πότε να ανέβουν γιατί η πρόβλεψη για την τάδε ημέρα που έχουν άδεια δείχνει ομίχλη..και ζητούν τη συμβουλή μας..εφόσον πιστεύουν ότι επειδή ζούμε στο βουνό θα έχουμε καλύτερη εκτίμηση και μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη..Μα ακριβώς επειδή ζούμε στο βουνό, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι αδύνατο! Το βουνό μπορεί να αλλάξει κάθε μέρα, κάθε στιγμή!

 

Επίσης, κάποιοι πληρώνουν για μακροπρόθεσμες προβλέψεις ώστε να προγραμματίσουν την εκδρομή τους. Αυτό φαντάζει τουλάχιστον αστείο για εμάς που ζούμε στο βουνό! Οι πιθανότητες του να πετύχουν αυτές οι προβλέψεις είναι στη σφαίρα της τύχης!

Συχνά παρατηρούμε και διάσταση μεταξύ των προβλέψεων από κάθε μέσο. Πρέπει να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα της υψηλής ανάλυσης για την πρόβλεψη του καιρού. Δεν χρησιμοποιούν όλα τα site την ίδια ανάλυση, γι’αυτό βλέπουμε συχνά αποκλίσεις μεταξύ των. Επίσης, πολλά site μεγεθύνουν μια επερχόμενη κακοκαιρία π.χ. για χάρη των clicks..

Καλό είναι να ελέγχουμε την αξιοπιστία των προβλέψεων με την τοπική κοινωνία και αυτούς που ζουν το βουνό ώστε να κάνουμε ασφαλή σύγκριση του τι έχει προβλεφθεί και του τι πραγματικά συμβαίνει πριν εμπιστευτούμε κάποιο site.

Παρόλο που ο καιρός μπορεί να διαμορφώνεται διαφορετικά από την πρόβλεψη είναι δύσκολο να διαμορφώσουν αυτόματα τα αποτελέσματα. Για αυτό πολλές φορές συμβαίνει το εξής αστείο..ο ήλιος να είναι υπέρλαμπρος ενώ η πρόβλεψη δείχνει ακόμα ισχυρή νέφωση και το αντίθετο!

Σε γενικές γραμμές από την εμπειρία μας θα λέγαμε ότι η πιο «ασφαλής» πρόβλεψη είναι το πολύ 2 ημέρες πριν. Όσο πιο κοντά στην ημέρα άφιξης η πρόβλεψη, τόσο και πιο πιθανή η επιτυχία της. Το πιο δύσκολο φαινόμενο να προβλεφθεί είναι ο αέρας. Αν η πρόβλεψη δίνει πολύ αέρα για παράδειγμα κατά 90% μάλλον δεν θα έχει άπνοια (..όχι ότι δεν έχει συμβεί και αυτό!)..αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η έντασή του θα επαληθευτεί επακριβώς. Επίσης, εξαρτάται και σε ποια θέση του Παρνασσού θα κινηθείτε..Κελλάρια ή Φτερόλακα. Ανάλογα με τη θέση ο καιρός μπορεί να είναι διαφορετικός την ίδια στιγμή! Τέλος, έχουμε παρατηρήσει ότι η «καλή» πρόβλεψη είναι πιο πιθανό να επαληθευτεί.

Επομένως, η δική μας άποψη όταν προγραμματίζετε την εκδρομή σας μέρες ή και εβδομάδες πριν, είναι να μην τη στηρίξετε σε κάποια πρόβλεψη. Αν ο καιρός που επιθυμείτε «βγει» ..θα είστε τυχεροί..αν όχι, και πάλι θα ευχαριστηθείτε το βουνό. Αν αποφασίσετε την εξόρμησή σας τελευταία στιγμή για να είστε «σίγουροι» για τον καιρό..μην ξεχνάτε ότι και το βουνό μπορεί να αλλάξει απόφαση τελευταία στιγμή..!